Ķiploki ir viena no senākajām sakņu kultūrām, par kuru, starp citu, pirms vairāk nekā četriem ar pusgadu tūkstošiem rakstīja senie šumēri.

Ķiploku specifiskais aromāts un uzturvērtība bija plaši pazīstama visā pasaulē. Kas tad padara ķiploku par tik populāru augu? Pie tam tas vēl ir arī ļoti veselīgs!

Uzzināsim vairāk par šo augu. Kādas ir tā pozitīvās un negatīvās īpašības, vai tas patiešām ir tik veselīgs? Kāpēc ziemā ķiploku cenas ir tik ļoti augstas?

Ko dara ķiploks

Vēsture

Visā cilvēces pastāvēšanas vēsturē ķiploki ne reizi vien ir palīdzējuši cilvēkiem. Tos godā turēja par tā “maģiskajām“ īpašībām un lietoja arī kā līdzekli pret lauku sējumu kaitēkļiem.

Ēģiptes faraoni iekļāva ķiplokus savu strādnieku ēdienkartē, lai viņiem pietiktu spēka piramīdu celtniecībai. Senie grieķi sajauca ķiplokus ar medu, lai paaugstinātu vīrišķā spēka līmeni un attīrītu plaušas.

Bet romieši ņēma ķiploka galviņu līdzi ceļojumos kā talismanu.

Spānijas pilsēta Las – Pedronjeras šodien oficiāli tiek uzskatīta par vispasaules ķiploku galvaspilsētu. Starp citu, Krievijā šis augs parādījās jau devītajā gadsimtā.

Līdzeklis pret saaukstēšanos.

Ķiplokos ir allicīns. Jo aromātiskāks ir ķiploks, jo vairāk allicīna tas satur. Daudzos pētījumos dažādās laboratorijās jau ir pierādītas allicīna pretvīrusu īpašības. Vēl vairāk, šī viela, izrādās, spēj stiprināt cilvēka imūno sistēmu.

Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!