Mūsdienu virtuvē ir desmitiem dažādu ierīču un rīku, kas palīdz vienkāršot gatavošanas procesu. Skapīši un atvilktnītes ir piepildītas ar lielāku un mazāku sadzīves tehniku, bez kuras vienkārši vairs neiztikt. Bet blakus tai, aizņemot pavisam maz vietas, atrodas arī pavisam vienkāršas lietas, piemeram, folija. Un, lai arī mēs to izmantojam katru dienu, zinām par to visai maz. Un ciešam šīs nezināšanas dēļ vārda tiešā nozīmē.

Foliju, kuru mēs lietojam praktiski katru dienu, gatavo no alumīnija. Tas sastopams medikamentos, dzeramajā sodā, kosmētikā, dezodorantos, pārtikas iepakojumā un tā tālāk. Patiesībā šis metāls var kļūt par iemeslu diezgan smagām slimībām. Alumīnijs nonāk organismā arī bez tā izmantošanas sadzīvē. Ja nu pavisam nav iespējams iztikt bez folija, tad vismaz vajag minimizēt tās daudzumu.

Folijas kaitīgums

Visbiežāk alumīniju izmanto pārtikas termiskai apstrādei. Kad tāds materiāls atrodas augstas temperatūras ietekmē, alumīnija folijas daļiņas nokļūst pārtikas produktos. Rezultātā kopā ar gardo ēdienu jūs galdā pasniedzat pārtiku, kura ir piesātināta ar toksisku metālu.

1. Nervu sistēma. Tā cieš pirmā. Alumīnijam piemīt īpašība uzkrāties nervu šūnās un galvas smadzeņu audos. Bet tas rada problēmas to darbā. Pēdējie pētījumi jau pierāda, ka šī metāla „uzkrājumi” noved pie Alcheimera, Hallervordena – Švarca vai Parkinsona slimības.

2. Piena dziedzeri. Alumīnija nosēdumi krūšu tuvumā esošajos limfmezglos var kļūt par piena dziedzera vēža cēloni. Šādu risku mazināt jūs varat, lietojot foliju retāk.

Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!