Atceros pirmajos gados, kad sāku gatavot šo desertu, tas pazuda sešās sekundēs. Pēc tam mana draudzene, atnākusi pie manis ciemos, jau no sliekšņa jautāja, kur ir plūmes un valrieksti un steidza man palīdzēt.

Redzot tādu ažiotāžu, es šo desertu sāku gatavot lielākā daudzumā un liku bļodiņas vairākās vietās uz galda, lai visi tiek klāt un lai pietiktu visiem.

Daudzi jau zina šo gardo recepti. Taču esmu pārliecināta, ka arī tiem, kas to vēl nezināja, tā patiks un arī viņi sagādās mazu pārsteigumu saviem draugiem.

Un tā – eju pēc plūmēm uz tuvējo lielveikalu un  pērku 300 gramu iepakojumu. Izvēlēties plūmes vajag pareizi. Neņemiet pašas lielākās un spīdīgākās. Tādas plūmes noteikti ir apstrādātas ar ķimikālijām, lai tās spīdētu, būtu mīkstas un ilgāk glabātos.

Labas žāvētās plūmes ir pacietas, melnas ar vieglu matējumu un ar kauliņiem. Bet šoreiz mums nederēs plūmes ar kauliņiem, jo reizēm gadās, ka kauliņos no plūmēm ir grūti atdalīt.

Recepte:

300 g žāvētās melnās plūmes

200 g valrieksti lobīti

300-400 g krējums

50 g cukurs

Pagatavošana:

Iemērciet plūmes uz dažām stundām siltā  ūdenī. Tam jākļūst mīkstām. Ūdeni, kurā mērcētas plūmes, dzert neiesaku, jo tajā izšķīdušas visas kaitīgās ķimikālijas, ar kurām plūmes apstrādātas. Plūmes pašas gan būs krietni tīrākas.

Ja plūmēs tomēr ir kauliņi, tie jāizņem. Plūmes lieciet stikla vai fajansa bļodiņā

Tad sagatavojam riekstus. Kodolus sadala ceturtdaļās vai mazākos gabaliņos. Viss atkarīgs no tā, cik lielas ir plūmes. Kauliņu vietā plūmēs lieciet riekstu gabaliņus. Tad ar riekstiem pildītās plūmes liek uz lēzena šķīvja. Nekārtojiet plūmes blīvi, lai starp tām paliek atstarpes.

Pēc tam ņem krējumu, pieber tam cukuru un jāsablenderē. Krējumu lej pāri plūmēm, lai tas pilnīgi tās pārsedz.

Trauks ar desertu jāliek ledusskapī uz dažām stundām, lai nostāvas un ievelkas. Šāds deserts būs pa prātam gan lieliem, gan maziem. Pagatavot to ir viegli. Ieprieciniet savus draugus un radiņus ar šo gardo un oriģinālo desertu.

Video:

Labu apetīti!