Desmitiem tūkstoši pavāru un kulinārijas jomas pārzinātāji kļūdās, kad gatavo rīsus. Tā uzskata zinātnieki: mēs visi gatavojam rīsus nepareizi un apdraudam savu veselību un labo pašsajūtu. Jebkuri rīsi satur arsēnu! Šāda informācija parādījās žurnālā “The Telegraph” un tūdaļ pat izraisījās dzīva šī jautājuma apspriešana.

Zināma daļa arsēna paliek rīsos, nonākot šajā produktā kopā ar rūpniecisko mēslojumu un pesticīdiem, kuri uzkrājas rīsu plantāciju augsnē desmitiem gadu. Rīss ir pazīstams absorbents, tas uzņem sevī toksīnus, attīra organismu. Tieši tāpat rīsi uzņem visu, kas atrodas augsnē.

Ar arsēnu tiek apstrādāti arī konteineri un tilpnes, kurās rīsi tiek transportēti, lai tos neēstu peles. Rīsus vismaz vajag mazgāt zem tekoša ūdens, kamēr noskalojas visi baltie miltiņi, kas ir ap tiem.

Kāds ir pieļaujamais arsēna daudzums rīsos? Tas skan dīvaini, par kādu normu ir runa? Arsēns var kļūt par iemeslu nopietniem traucējumiem cilvēka organismā. Tai skaitā tas palielina risku veidoties sirds – asinsrites slimībām, nieru mazspējai, vēža un diabēta attīstībai. Labi, ka noņemt kaitīgās ķīmiskās vielas no rīsiem un mazināt mikro saindēšanās risku ir iespējams, tos pareizi pagatavojot. Šeit būs sīka instrukcija.

Kā pareizi vārīt rīsus?

Japāņi un ķīnieši pirms vārīšanas rīsus mazgā aukstā ūdenī 7 reizes, lai tos kārtīgi attīrītu. Šo veidu var pielietot, ja rīsi jāpagatavo steidzīgi. Bet labāk ir iemērkt rīsus lielā ūdens daudzumā uz nakti. Arsēna koncentrācija pa šo laiku pazemināsimies par 80% , un produkts būs pilnīgi nekaitīgs veselībai. Labāk taču būt drošam, vai ne?

Bez tam, iemērktiem rīsiem ir vēl viena neapstrīdama priekšrocība. Līdz pilnai gatavībai rīsi izvārās ļoti ātri, jo ir uzņēmuši sevī ūdeni. Iepriekš iemērkti rīsi izvārās 13 minūšu laikā! Tādiem rīsiem būs labākas garšas īpašības un tie būs irdeni.

Pareiza rīsu gatavošana (lai attīrītu no arsēna).

1. Uz 1 daļu rīsu ņem 5 daļas ūdens.

2. Iemērktus rīsus atstāj uz nakti.

3. No rīta vairākas reizes rīsus nomazgā, kamēr ūdens kļūst pilnīgi dzidrs.

4. Nosusini rīsus ar papīra vai auduma dvieļiem.

5. Uz 1 daļu rīsu ņem 1,5 daļas ūdens. Vislabāk uzliet siltu ūdeni.

6. Pievieno šķipsniņu sāls. Sāls uzlabos rīsu garšu.

7. Uzvāri rīsus, pēc tam samazini uguni līdz minimumam. Uzliec katliņam (vai dziļajai pannai) vāku.

8. Uz mazas uguns gatavo rīsus 10 – 15 minūtes. Nekādā gadījumā nenocel vāku! Atceries: nocēli vāku- sabojāji rīsus.

9. Ļoti garšīgi, irdeni un veselībai nekaitīgi rīsi ir gatavi!