Mērce salātiem

Sastāvdaļas:

3 ēdamk. olīveļļas

2 ēdamk. balzametiķa

1 daiviņa ķiploka

sāls, pipari – pēc garšas.

Pagatavošana:

Sasmalcini ķiploku.

Nelielā bļodiņā ielej olīveļļu, balzametiķi un ieliec sasmalcināto ķiploku.

Samaisi. Pievieno sāli un piparus pēc garšas.

Tad uzliec bļodiņai vāku (vai šķīvīti) un pamatīgi sakrati. Šī mērce būs lieliska piedeva taviem iecienītajiem dārzeņu salātiem.

Tzatziki mērce

Sastāvdaļas:

2 daiviņas ķiploka

1 gurķis

125ml bezpiedevu jogurta

1 ēdamk. olīveļļas

1 ēdamk. citronu sulas

20g pētersīļu.

Pagatavošana:

Sasmalcini ķiploku. Nomizo gurķi un sarīvē. Pēc tam nospied lieko sulu.

Sasmalcini zaļumus. Visas sastāvdaļas rūpīgi samaisi nelielā bļodiņā.

Grieķijā bez tzatziki mērces neiztiek neviena maltīte.

Pamēģini šo mērci, un tu noteikti tajā iemīlēsies.

Saldskābā mērce

Sastāvdaļas:

4 ēdamk. ūdens

1 tējk. kukurūzas miltu

2 ēdamk. cukura

2 ēdamk. etiķa

2 ēdamk. tomātu mērces

1 ēdamk. sojas mērces

3 ēdamk. apelsīnu sulas.

Pagatavošana:

Nelielā trauciņā karstā ūdenī izšķīdini kukurūzas miltus.

Metāla katliņā samaisi cukuru, etiķi, tomātu mērci, sojas mērci un apelsīnu sulu. Ielej katliņā izšķīdināto kukurūzas miltu maisījumu un liec karsēties.

Kad mērce uzmet burbuli, tā ir gatava.

Mērci pasniedz karstu. Šī mērce atdzīvinās vārītas gaļas garšu un būs ideāla arī pie ceptas gaļas.

Pesto mērce

Sastāvdaļas:

60g bazilika

2 daiviņas ķiploka

50g parmezāna siera

3 ēdamk. ciedru riekstu

100ml olīveļļas

sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Nomazgā nu nosusini baziliku. Rupji sagriez ķiploku.

Uz smalkās rīves sarīvē sieru. Blenderī liec visas sastāvdaļas: ķiploku, baziliku (veselas lapiņas), sieru, ciedru riekstus, trešdaļu olīveļļas un šķipsniņu sāls.

Sakul pesto mērci, pakāpeniski pielejot atlikušo olīveļļu, lai iegūtu nepieciešamo konsistenci.

Gatavai mērcei ir jābūt viendabīgai! Itālijā pesto mērci pasniedz ar spageti, fetučīni un pastu ar pildījumu.

Ar to bieži vien smērē cūkgaļas karbonādes, vistu vai zivi pirms cepšanas, kā arī pievieno salātiem ar jūras veltēm.

Siera mērce

Sastāvdaļas: 200g kausēta siera

10ml augu eļļas

200ml saldā krējuma

3 ēdamk. ciedru riekstu

50g cietā siera

Garšvielas pēc izvēles.

Pagatavošana:

Cieto sieru sarīvē. Nelielā katliņā sajauc kausēto sieru, augu eļļu un saldo krējumu.

Pakarsē šo maisījumu līdz sāk vārīties.

Samazini uguni, pievieno sarīvēto sieru un garšvielas. Pavāri vēl trīs minūtes. Izslēdz. Šī maigā siera mērce kļūs par jūsu iecienītāko piedevu dažādiem ēdieniem.

Tā palīdzēs izcelt pikantās notis ēdienā, piešķirs ikdienas ēdienam izsmalcinātību.

Lai labi garšo!