Tev negaršo sēnes? Tu vienkārši nemāki tās pareizi pagatavot! Mammas paziņa, tēvocis Fima no Izraēlas, kurš atbraucis uz mūsu kādu nedēļu paciemoties, pastāstīja, kā cept sēnes, lai tās sanāktu pārsteidzoši zeltainas, aromātiskas un garšīgas.

Līdz šim es sēnes izmantoju salātos: viegli apcepu tās augu eļļā ar sīpoliem vai arī gatavoju siera mērcē vai ar saldo krējumu. Vienkārši tāpat saceptas tās man agrāk nekad nesanāca zeltainas un viegli kraukšķīgas.

Šodien pastāstīsim, kā cept sēnes kausētā sviestā. Tikai dažas mazas viltībiņas pilnīgi mainīs tavu priekšstatu par šo ēdienu!

Kā cept sēnes

Sastāvdaļas:

0,5 kg šampinjonu

2,5 ēdamkarotes kausēta sviesta

0,5 tējkarotes sāls (labāk košer sāls)

5-7 piparu graudiņi

Pagatavošana:

1. Pirmais etaps – sēņu izvēle. Neņem lielas sēnes. Tās būs labas tikai pirmajā dienā, pēc tam tās tikai uzsūks ūdeni. Vislabāk ņemt tīras vidēja lieluma sēnes.

2. Sēnes nomazgā, notīri, sagriez kubiņos, ja griež plāksnītēs, tās nesanāk tik garšīgas. Tad atkal nomazgā sēnes, tikai ne ilgi. Sēnēm nepatīk, ja ir par daudz mitruma. Tad pārliec sēnes uz dvieļa, lai notek liekais mitrums.

3. Tēvocis Fima ņem košera sāli, bet, ja tāda nav, tad var ņemt jūras sāli, tikai tad to jāņem nedaudz vairāk. Sviestu labāk ņemt kausētu, ja ņem svaigu sviestu, tad tam jābūt labas kvalitātes. Pipari jāmaļ tieši pāri sēnēm,  pannā.

4. Liec pannu uz plīts, ļauj sviestam uzkarst uz lielas uguns. Pēc tam liec pannā vienmērīgā slānī sēnes. Pārkaisi sāli un atstāj uz 5 minūtēm.

5. Samaisi sēnes, pēc tam samazini zem pannas uguni. Atstāj vēl uz 3 minūtēm. Uzber sēnēm piparus, samaisi un atstāj vēl uz minūti.

6. Tas arī viss, aromātiskas ceptas sēnes ir gatavas. Klāt var pagatavot jebkādu piedevu vai ēst vienkārši ar maizi, kā sviestmaizi.

Šis ēdiens lieliski noderēs gavētājiem.