Man ļoti patīk ēdienam pievienot mērci, jo bez tās nav iespējams izjust visu garšu buķeti. Mūsdienās vispopulārākās mērces ir majonēze un kečups.

Bet ko darīt, ja tās jau ir apnikušas? Bez tam kečups jau sen ir iekļauts neveselīgo produktu sarakstā, bet ēst majonēzi karstā vasaras dienā nav ieteicams, lai izvairītos no gremošanas sistēmas problēmām.

Vislabākā izeja šajā situācijā ir gatavot mērci pašam, lai tā būtu garšīga, ar zināmām sastāvdaļām. Piedāvājam jums septiņas mērču receptes bez majonēzes un kečupa. Piešķiriet daudzveidību savam ēdienam!

Diļļu mērce

Sastāvdaļas:

20g diļļu

6 daiviņas ķiploka

viens citrons

½ tējk. citrona miziņas

100ml olīveļļas

sāls pēc garšas.

Pagatavošana:

Smalki sagriez dilles. Sarīvē citrona miziņu, no veselā citrona izspied sulu.

Visas sastāvdaļas liec blenderī un sablendē līdz putrveidīgai struktūrai.

Gatavo mērci glabā ledusskapī, burciņā.

Interesantu garšu mērce iegūst kopā ar zivi, gaļu vai svaigu gurķu salātiem.

Spāņu mērce (salsa)

Sastāvdaļas:

15 ķirštomātiņi

1 daiviņa ķiploka

20g lociņu

20g diļļu

1 tējk. balzametiķa

1 ēdamk. tomātu pastas

1 ēdamk. olīveļļas

sāls, pipari – pēc garšas.

Pagatavošana:

Nomazgā tomātus, lociņus un dilles. Blenderī ieliec tomātus, ķiploku, lociņus, dilles un sablendē visu līdz pastai līdzīgai masai.

Tad pievieno etiķi, tomātu pastu un olīveļļu.

Pievieno sāli un piparus.

Pārlej mērces traukā. Salsa – tradicionāla mērce no spāņu virtuves.

Tā ir līdzīga spāņu zupai gaspačo, bet tajā vēl pievieno ūdeni, augu eļļu, svaigu gurķi un baltmaizi.

Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!