Ir daudz dažādu iemeslu, kuri var izprovocēt vēža rašanos. Tie var būt smēķēšana, saskare ar ķimikālijām, radioaktīvais starojums, infekcijas, nepareizs uzturs utt. Ne visi zina, ka tieši uzturam ir liela loma vēža novēršanā. Katru dienu lietojot uzturā kādu produktu, mēs pat nenojaušam, ka tas varētu būt bīstams.

Onkologi par bīstamiem uzskata 8 kancerogēnus produktus, kuri ir kaitīgi mūsu organismam un var izprovocēt vēža šūnu attīstību.

1. Rafinētais cukurs

Baltais rafinētais cukurs paaugstina insulīna līmeni asinīs, vājina imunitāti un ir laba barotne vēža šūnām. Jau 1931. gadā Otto Varburgs, vācu Nobela prēmijas laureāts medicīnā, pirmoreiz atklāja, ka audzējs barojas no cukura. Šūnu augšanai un izplatībai ir nepieciešami saldinātāji ar augstu fruktozes saturu, kuri ātri metabolizējas.

Ar ko aizstāt?

Ar medu, palmu cukuru, melasi, kļavu sīrupu.

2. Marinēti un kūpināti produkti

Šie produkti satur daudz sāls un etiķskābes, kas, ja tos lieto lielos daudzumos, ir kaitīgi. Tāpat tajos ir arī konservanti, kuri ļauj palielināt produktu uzglabāšanas laiku. Termiski apstrādājot kūpinājumus, tie pārveidojas bīstamos nitrātos, kas uzkrājas cilvēka organismā un noved pie traucējumiem šūnu līmenī, kas savukārt izraisa vēzi.

Ar ko aizstāt?

Lietot svaigus sezonas dārzeņus un dabīgu liesu gaļu.

3. Transtauki un hidrogenizētās eļļas

Tie ir sintētiski produkti, kuru ķīmiskais sastāvs ticis mākslīgi mainīts, lai tos varētu ilgāk uzglabāt. Lai novērstu smaržu un uzlabotu garšu, šīm taukvielām pievieno ķimikālijas. Transtauku, kuri ietilpst fabriku produktos, divreiz palielina krūts vēža attīstības risku.

Ar ko aizstāt?

Pirmā spieduma olīveļļu, kokosa eļļu.

4. Rafinētie baltie milti

Baltajiem miltiem ir augsts glikēmiskais indekss, kas paaugstina insulīna līmeni asinīs. Rafinētajos baltajos miltos nav nekādu barības vielu, jo rafinējot tiem tās ir atņemtas. Turklāt miltus balina ar hlorgāzi, lai tie būtu pievilcīgāki pircējam. Produkti, kuru sastāvā ir šādi milti, ir grūti pārstrādājami, tie piesārņo organismu.

Ar ko aizstāt?

Ar pilngraudu kviešu miltiem, mandeļu vai miežu miltiem.

5. Pārstrādāta gaļa

Pārstrādāta gaļa ir fabriku produkti: cīsiņi, sardeles, bekons, desas utt. Tie satur daudz ķīmisko vielu, konservantus un nitrātus, kuri palīdz ilgāk uzglabāt šos produktus un uzlabo to garšu. Pētījumos, ko veica Havaju universitāte, pierādīts, ka šādi gaļas produkti paaugstina aizkuņģa dziedzera vēža rašanos par 67%. Īpaši kaitīga ir kūpināta gala, jo tajās vēl uzkrājas arī darvas.

Ar ko aizstāt?

Pērciet svaigu gaļu un gatavojiet to paši.

6. Mākslīgi audzētas zivis

Pēdējā laikā ļoti populāra ir komerciālā zvejniecība. Tā balstās uz zivju (sevišķi lašu) audzēšanu mākslīgās ūdenskrātuvēs, kurās zivīm ir maz vietas. Tādās ūdenstilpēs ir liels risks attīstīties bakteriālas, vīrusu un parazitāras epidēmijas. Turklāt šādās mākslīgās zivju fermās audzētajās zivīs ir daudz mazāk vērtīgo Omega-3 taukskābju, nekā savvaļā augušās zivīs.

Ar ko aizstāt?

Pērciet zivis, kuras zvejotas dabiskos ūdeņos. Tās gan būs dārgākas, tomēr drošākas.

7. Kartupeļu čipsi

Šis populārais un daudzu iecienītais produkts tiek cepts hidrogenizētajās eļļās un tam pievieno arī daudz sāls. Lietojot tikai 30 gramus čipsu dienā, jūsu svars gada laikā var palielināties par 1 kilogramu. Čipsi paaugstina holesterīna līmeni asinīs un rada izmaiņas asinsspiedienā. Ne visi zina, ka, apstrādājot augstā temperatūrā produktu, tajā veidojas kancerogēns akrilamīds, kurš ir arī cigaretēs.

Ar ko aizstāt?

Gatavojiet čipsus paši ar olīveļļu.

8. Popkorns mikroviļņu krāsnī

Pats par sevi popkorns ir samērā veselīgs ēdiens, bet maisiņš, kurā to gatavo, satur perftoroktānskābi. Bet tas ir viens no ļoti bīstamajiem toksīniem, kurš provocē nieru, resnās zarnas, urīnpūšļa plaušu, krūts un vairogdziedzera vēža rašanos.

Ar ko aizstāt?

Pērciet kukurūzas graudu un gatavojiet popkornu uz pannas vai katliņā.

Tagad jūs zināt, kuri ir visbīstamākie produkti, centieties aizstāt tos ar veselīgākiem! Saudzējiet sevi un esiet veseli!