Tefteļi tomātu mērcē

Var jau pagatavot parastus tefteļus un pasutināt tos parastā tomātu mērcē. Būs garšīgi, bet garlaicīgi.

Bet, ja nu sagādāt veselu emociju sprādzienu – pagatavot vienkāršu, bet neordināru ēdienu? Viegli.

Sastāvdaļas:

maltā gaļa             0, 4 kg

biezpiens                0,1 kg

Olas                            1 gab

Sīpols                          1 gab. liels

Ķiploks                         2 daiviņas

maize                           2-3 šķēlītes

piens vai salds krējums  2 ēdamkarotes

zaļumi

sinepes                          1 tējkarote

sāls, garšvielas

Mērcei:

Tomāti         2 lieli

sīpols            2 gab

burkāns         1 gab

paprika          2 gab

ketčups         3 ēdamkarotes

tomātu pasta   2 ēdamkarotes

ciete un cukurs  pa 1 ēdamkarotei

sāls

zaļumi

malti melnie pipari

ķoploki             2 daiviņas

ūdens vai buljons 300 ml

Pagatavošana:

Sasmalcināt sīpolus un ķiplokus (ar rīvi vai blenderi). Pievienot malto gaļu un ūdenī vai pienā izmērcētu maizi. Samaisīt visu.

Tad pievienot olu, biezpienu un sinepes. Sagriezt zaļumus, pieliet pienu un vēlreiz samaisīt.

Pievienot sāli un piparus.

Vēl, ja ir vēlēšanās, var pievienot muskatriekstu vai provansas garšvielu maisījumu.

Veido tefteļus, jebkura lieluma.

Galvenais, lai sanāk apaļi. Apviļā tos miltos, apcep un noliek uz brīdi maliņā.

Pagatavo mērci.

Mērcei svarīgi sastāvdaļas kārtīgi sasmalcināt. Tad uzkarsē eļļu.

Apcep tajā nedaudz sīpolus, pievieno sarīvētus burkānus, cep vēl pāris minūtes, tad pievienot papriku un tomātus un vēl nedaudz pacep.

Pēc tam pievieno sāli, cukuru, ketčupu un tomātu mērci. Visu kopā pasutina kādas trīs minūtes.

Cieti atjauc ar 50 ml ūdens un pievienot mērcei. Samaisīt, pievienot ūdeni vai buljonu (var no buljona kubiņiem), pievieno sasmalcinātus zaļumus un ķiplokus. Uzliek katliņam vāku un sautē 10 minūtes.

Tad mērcē liek iekšā tefteļus. Tefteļiem jābūt pilnīgi pārklātiem ar mērci.

Uzliek katliņam vāku un vēl pasautē 15 minūtes. Pasniedz ar vārītiem rīsiem, dārzeņiem vai kartupeļiem.

 Tefteļi krējuma mērcē

Tefteļi sanāk ļoti maigi. Derēs jebkura gaļa. Sīpolus var apcept, tad tefteļu garša būs oriģināla.

Sastāvdaļas:

Maltā gaļa          0, 5 kg.

sakaltusi baltmaize       150 g

sīpoli                  2 gb

olas                    2 gab

sāls, pipari

Mērcei:

krējums         200 g

milti                   2 tējkarotes

sāls

ūdens vai buljons     100 ml

Pagatavošana:

Maizi izmērcē pienā  vai ūdenī, viegli nospiež. Pienā, protams, būs garšīgāk.

Ja gaļu maļat, samaliet arī izmērcēto maizi un sīpolus – svaigus vai ceptus.

olas sakuļ un pievieno maltajai gaļai, tad vēl pievieno sāli un piparus.

Masu kārtīgi samaisa un nedaudz pakuļ, lai tefteļi būtu gaisīgāki. Veidot bumbiņas, apviļāt tās miltos un cept līdz pilnīgai gatavībai. Tefteļus pārliek katliņā.

Mērcei sajauc krējumu, buljonu (vai ūdeni), sāli un miltus. Pārliet ši maisījumu tefteļiem un sautē piecas minūtes.

Tefteļi cepeškrāsnī

Gardi tefteļi ar sieru. Siers dara tefteļus garšīgākus, bet tomātu masa, kurā tie sautējas, dara  tos sulīgākus.

Sasdtāvdaļas:

Maltā gaļa       0, 5 kg

siers                150 g

ola                     1 gab

sīpols                 1 gab

sāls, pipari

Mērcei:

Tomāti              4-5 lieli

cukurs               1 tējkarote

sāls, pipari

Pagatavošana:

Smalki sagriezt sīpolus, sarīvēt sieru. Samaisīt tos kopā ar malto gaļu, sāli un pipariem.

Noņemt miziņu tomātiem, mīkstumu smalki sagriezt. Var procesu paātrināt – pārgriezt tomātu uz pusēm un sarīvēt,  mīķstums sarīvēsies, miziņa paliks.

Tomātu masai nedaudz pievienot sāli un cukuru. Šeit ir jāgaršo – ja tomāti saldi, cukuru vajag mazāk. Jāpaļaujas uz savu garšu. Var pievienot garšvielas vai smaržīgos piparus.

Tomātu masu ieliet formā un likt cepeškrāsnī vai arī pasutina m inūtes 10  pannā, lai izdalās sula. Kamēr tomātu masa sāk atsuloties, veidot tefteļus un likt tos tomātu masā. Cept līdz gatavībai 30 minūtes 200 grādu temperatūrā.

Tefteļi multivāres katlā

Gatavot šajā katlā ir tīrā bauda. Tik vien vajag, kā ielikt visus produktus, visu pārējo katliņš padara pats.

Nevajag uzraudzīt procesu, nekas nepiedegs, neaizbēgs. Tik pēc noteikta laika būs jāizņem gatavais ēdiens.

Sastāvdaļas:

Maltā gaļa            0, 5 kg

sāls

ola                          1 gab

malti melnie pipari

rīsi                           0, 5 glāzes

sīpols                      1 gab

Mērcei:

lauru lapa, sāls, garšvielas

ūdens vai buljons         400 ml

milti, majonēze, krējums, ketčups vai tomātu mērce  pa 2 ēdamkarotēm

Pagatavošana:

Rīsus novāra un sajauc  kopā ar pārējām tefteļu sastāvdaļām. Veido tefteļus un liek bļodā. Tad atsevišķi sajauc mērces sastāvdaļas un pārlej ar to tefteļus. Ieslēdz sautēšanas režīmu uz 1 stundu.

Vērtīgi padomi, ko iesaka pieredzējuši kulināri.

Tefteļi sanāk garšīgāki, ja neizmanto pirkto malto gaļu, bet samaļ paši. Tie sanāk sulīgāki, jo tad gaļā saglabājas gaļas sulas.

Lai tefteļi būtu gaisīgāki, maltajai gaļai pievieno izmērcētu baltmaizi, tā uzņems gaļas sulas un neļaus tām iztecēt ārā.

Labāk izmantot cietu baltmaizi, no svaigas tefteļi būs klīsterīgāki.

Labu apetīti!