Japāņus uzskata par neparastiem, taču ļoti gudriem cilvēkiem. Pateicoties savi pārsteidzošajai organizētībai, Uzlecošās saules zemes iedzīvotāji sasnieguši augstus rezultātus visdažādākajās dzīves jomās. Tāpēc par viņu sadzīves īpatnībām ir vienmēr interesanti uzzināt ko jaunu.

Šodien parunāsim par to, kāda ir japāņu attieksme pret sāli. Šo produktu salu zemē uzskata teju vai par mistisku un izmanto visneiedomājamākajās vietās un lietās. Japāņi nereti izkaisa sāli uz mājas sliekšņa, viesistabu stūros un pat tualetē. Kāpēc gan šie gudrie ļaudis dara šīs dīvainās lietas?

Sāls mājās

Populārā garšviela tiek cienīta visās pasaules malās. Bet Japānā vispār visi ir pārliecināti, ka ar sāls palīdzību var ne tikai virtuvē saimniekot, bet arī ļaunos garus atbaidīt un veiksmi piesaukt.

Veicot attīrīšanas rituālus, kad japāņi cenšas atbrīvoties no ļaunās enerģijas un neitralizēt ļauno garu nodarījumus, viņi noteikti izmanto sāli. Pat nominālā kalpojuma laikā trauks ar sāli tiek nolikts uz altāra.

Bez mazajiem kristāliņiem neiztiek arī  sumo cīņu laikā, jo pa ringu iepriekš tiek nolikts sāls. To liek arī pie ieejas restorānos, bāros, kafejnīcās un izklaides iestādēs, jo tiek uzskatīts, ka sāls pievilina klientus. Uz sliekšņa „baltais zelts” ne tikai veicina enerģētikas attīrīšanos, bet arī atbrīvo no ļaunām domām katru, kurš ienāk mājā.

Īpaši pārsteidz tas, ka arī tualetēs un vannas istabās japāņi neiztiek bez sāls. Vietējie iedzīvotāji tic, ka caur ventilācijas restēm un atvērtiem logiem mājā var ienākt nešķīstais. Un tāpēc aizsargāt mājokli var tikai ar tā paša sāls palīdzību.

Izkaisīts sāls pa stūriem neizskatīsies glīti, tas diez vai patiks tādiem estētiem, kā Uzlecošās saules zemes ļaudīm. Tāpēc sāli ieber šķīvīšos un tad tos saliek vajadzīgajās vietās. Nereti no sāls veido daudzšķautņu piramīdiņas (visbiežāk trīsšķautņu) vai veido figūriņas, kas pasargā no ļaunuma, gan izdaiļo telpu.

Kāpēc japāņi tic, ka sāls spēj piesaistīt klientus? Tas saistīts ar senu japāņu leģendu.

Runā, ka Imperatoram Kioto, kas valdīja pirms pusotra tūkstoša gadiem, piederēja milzīgs harēms ar 3 tūkstošiem sieviešu. Taču izvēlēties to, ar kuru viņš pavadīs nakti, viņam nebija viegli. Tāpēc izvēli viņš uzticēja zirgam: pie kuras meitenes durvīm pienāks uzticamais monarha draugs, tai arī paveiksies.

Lai biežāk piesaistītu imperatora uzmanību, viena no meitenēm izmantoja viltību – uz sava sliekšņa izkaisīja sāli. Vēlēdamies nobaudīt šādu gardumu, zirgs vienmēr devās uz tās meitenes istabas durvju pusi, vedot turp arī valdnieku. Kopš tā laika japāņi tic, ka nolikt sāli pie mājas nozīmē pievilināt savam mājoklim vajadzīgos cilvēkus, veiksmi un naudu.

Ir tomēr interesanti uzzināt, kā straujā tehnoloģiju attīstība un robotu radīšana Japānā iet soli solī ar ticību ierastu lietu, un pat produktu, neparastajām spējām. Kaut gan  no malas tas vairāk izskatās kā seno tradīciju cienīšana. Vai ir vērts visur likt sāli? Izvēle mūsu rokās. Bet arī mums ir tradīcijas, kuras tāpat jāciena.