Laiks nebeidzami plūst, pārmaiņas notikušas arī kulinārijā. Reti kurš no mūsdienu bērniem uzdrošināsies pakožļāt augļukoku sveķus vai izjutīs baudu, ēdot slapju maizi, kurai pārbērts cukurs.
Nekādas šokolādes, marmelādes vai citi kārumi, ar kuriem pārpidīti mūsdienu veikali, nespēs aizstāt bērnības gardumus. Delikateses, kuras bija tik iemīļotas PSRS, tagad var šķist mega dīvainas, bet to garšu nav iespējams aizmirst. Ļausimies nostaļģijai!
1. Lūdzu, divas maizes garoziņas.
Šodien mēs maizi pērkam veikalā, tā bieži vien ir iesaiņota vai pat vispār jau sagriezta šķēlītēs. Tas, protams, ir ļoti ērti, bet ne tā kā bērnībā. Atzīstieties, kurš ejot mājās no veikala ar tikko nopirktu svaigu maizi, nenograužot kraukšķīgo, smaržīgo garoziņu? Tas bija tik gardi un neaizmirstami.
2. Dabīgā kožļene
Par attapību padomju bērniem var pasniegt prēmiju, jo ne no kā viņi izgatavoja konfekti. Viens no vispopulārākajiem kārumiem – sveķi no augļu kokiem, kurus kožļāja kā kožļenes. Lēti un labi.
3. Kārums par kuru apskauda viss pagalms
Bērnībā visgardākais un saldākais cienasts bija maize, kura bija apziesta ar svietu un pārbērta ar cukuru. Tieši ar šādu nezin kāpēc vajadzēja iet laukā, lai visi draugi prasītu nokost gabaliņu. Cits populārs variants bija vienkārši ūdenī samērcēta maize , kurai pārbērts cukurs. Kāpēc mēs vairs tā nedarām, dīvaini…
4. Visgaršīgākās zāles
Daudzi bērni gribēja saaukstēties, jo tad mamma vienmēr pirka askorbīna dražejas. Tā vien gribējās dabūt kādu zirnīti vairāk. Sūkā zirnīti – sākumā – salds, vēlāk – skābs. Ideāli. Tuvākajā laikā jānopērk kāda paciņa askorbīna dražejiņu.
5. Kādi tur vēl čupa čupi…
Agrāk konfektes uz kociņa bija greznība, tāpēc daudzi tās gatavoja mājās. Bija pat speciālas formiņas, lai varētu pagatavot gailīšus, zaķīšus un lapsiņas. Viss ir ļoti vienkārši – tika kausēts kopā sviests un cukurs. Protams, vēlāk radās vēl citas receptes, bet vienalga , vienkāršāk par šīm neizdomāsi.
6. Oriģināls rotājums, kuru var apēst
Padomju laikā baranciņas pārdeva virtenēs. Daudzi lika tās kaklā un tika pat rīkoti veseli koncerti. Barankas ēda vienkārši tāpat – ar tēju, ķīseli, kompotu.
7. Paštaisīta kūka
Delikatese, kura līdz pat mūsdienām ir daudzu iecienīta – cepumi ar sviestu.
8. Sausā veidā vēl garšīgāk
PSRS veikalos varēja nopirkt sausā ķīseļa briketītes, kuras reizēm pat līdz katliņam nenonāca.
9. Bīstamais kārums
Šodien mierīgi varam nopirkt vārītu kondensēto pienu, bet agrāk nācās to vārīt pašiem. Cik daudziem nācās raudāt, mazgājot sienas un griestus pēc uzsprāgušas kondensētā piena bundžiņas, bet gardā īrisa konfekte, kuru varēja ēst ar karoti, bija tā visa vērta.
10. Siera eksperimenti
Ej uz nākamo lapu un lasi turpinājumu!
Šeit ir 1 komentārs
Paldies
Izsaki savu viedokli!