Ir labi, ka mūsu laikos vēl aizvien ir cilvēki, kuri spēj darīt labus darbus, domājot par mūsu nākamajām paaudzēm. Ja atceries, mēs jau reiz rakstījām par Bojanu Slatu, kurš tīrīja pasaules okeānu. Šodien mēs pastāstīsim vēl par kādu mūsdienu varoni.

Jāpiebilst, ka britu sievietei Petai Smitai jau ir 70 gadi. Neraugoties uz vecumu, sieviete vēl ir spēka pilna un viņa nolēma 2018. gadu veltīt dzimtās Britānijas pludmaļu sakopšanai. Gada laikā viņa sakopa 52 pludmales, pa vienai katru nedēļu.

Sieviete saka, ka vienīgais iemesls, kas mudināja viņu to visu darīt, ir rūpes par bērnu un mazbērnu nākotni. „Mēs nodarām katastrofālu kaitējumu okeānam. Man kaut kas ar to jādara.” – stāsta Peta.

Vēl 2017. gadā Peta kļuva par kompānijas Last Straw Cornwall dibinātāju. Šī kompānija cīnījās pret piesārņojumu britu pilsētā Kornvolā.

Kompānija spēja piesaistīt uzņēmējus un vienkārši entuziastus. Rezultātā izveidojās cilvēku grupa, kuri kopīgi strādā, risinot šo problēmu.

Sieviete nolēma rādīt piemēru citiem. Viņa sāka braukāt pa visu valsti un sakopt pludmales.

Tāpat Peta izveidoja blogu, kurā stāstīja par savu darbu. Uzzinājuši par sievietes vēlmi, viņai sāka pievienoties arī citi cilvēki.

„Bija ļoti aizvainojoši, kad nācās sakopt vienu un to pašu pludmali vēlreiz. Atnāc uz pludmali pēc nedēļas, bet cilvēki tur atkal sarīkojuši izgāztuvi”, – bēdājās Peta.

Katru gadu tikai Lielbritānijā tiek izmestas 85 tonnas plastmasas. Last straw Cornwall kļuva par vienu no daudzajām kompānijām, kuras cīnās ar šo problēmu. Atliek vien cerēt, ka viņiem izdosies.

Iedomājies – viens plastmasas kokteiļu salmiņš sadalās aptuveni 200 gados!

Pie tam katru gadu plastmasas atkritumu dāļ bojā aiziet milzīgs daudzums jūras dzīvnieku.

Jācer, ka Petai un viņas draugiem būs panākumi. Protams, arī pašiem nav jāsēž ar klēpī saliktām rokām. Var sākt ar plastmasas un polietilēna izmantošanas samazināšanu, citādi sekas var būt katastrofālas.